Ungdomsorkestern Göta Lejon

Mládežnický orchestr Göta Lejon vznikl v roce 1962 a tehdy se skládal z členů různých školních orchestrů. V letech 1967 až 1996 vedl orchestr Sven Olander a právě on dovedl orchestr tam, kde je dnes. Zavedl figurativní pochod a vybudoval rozsáhlý repertoár orchestru čítající kolem 70 děl pochodové a přehlídkové hudby.

První choreografka orchestru, Sofia Sjölin, začala jako tanečnice v roce 1979, řadu let působila jako hlavní bicí a složila mnoho tanců, které jsou dnes součástí tanečního repertoáru. V roce 1988 představila vlajkovou četu, která ještě více umocňuje vizuální dojem z orchestru. Orchestr odehraje ročně 60 až 80 představení. Na prvním švédském šampionátu v figurálním pochodu získal Youth Orchestra Göta Lejon zlato v ostré konkurenci s nejlépe spárovanými orchestry ve Švédsku. Na mistrovství světa pochodových kapel v Postupimi v roce 2001 a v Monze v roce 2003 dosáhl orchestr čestných umístění.

Pochodová kapela ze švédského Göteborgu, již od 60. let baví hudbou a tancem obyvatele Göteborgu v jeho ulicích a náměstích. Tato kapela, pro niž jsou tak typické modrobílé uniformy, je oblíbeným účastníkem velkolepých akcí ve městě ale i mimo něj. Běžně kapela absolvuje kolem 50 vystoupení za rok a tvoří ji mladí lidé ve věku 10-25 let. Göta Lejon letos oslaví 60 let.

Pokud vás zajímá více informací, můžete se podívat na www.orkesterngotalejon.se